tiistai 15. marraskuuta 2016

Kuopion museossa voi tutustua niin luonnontieteellisiin kuin kulttuurihistoriallisiinkin näyttelyihinKun avaa Kuopion museon puisen oven, on vastassa himmeä valaistus ja ystävällinen työntekijä kera hyvän asiakaspalvelun. "Tervetuloa, onko museo teille tuttu?" kysyy työntekijä.   

Kuopion museo sijaitsee Kauppakatu 23:ssa, lähellä Snellmanin puistoa. Se on valmistunut vuonna 1907 ja on Suomen kolmanneksi vanhin rakennettu museorakennus. Perusnäyttelyiden lisäksi museossa on vuosittain viidestä kuuteen vaihtuvaa näyttelyä. Museossa on nähtävää niin lapsille kuin vanhemmillekin ihmisille.  

Päällysvaatteet voi jättää alakerrassa sijaitseviin naulakkoihin, joissa ne ovat varmasti turvassa, koska valvontakameroita on siellä täällä. Museossa on neljä kerrosta, joista ensimmäisessä kerroksessa on valokuvanäyttely. Näyttelyssä teemana on 100-vuotias Suomi ja keskeisenä sisältönä on sata kuvaa suomalaisesta maaseudusta. Erilaiset kuvat niin auringonlaskuista kuin palavasta vanhasta hirsitalostakin synnyttävät erilaisia tunteita. Yleistunnelma näyttelyssä on rauhallinen ja ajatuksia herättävä.                                                      


Kun lähtee kävelemään portaita yläkertaan, on silmien edessä vastassa suuri maalaus. Tässä vaiheessa voi vain miettiä, kuinka tuo suuri taideteos on saatu kuljetettua paikallensa. Rappusia on maalauksen jälkeen vielä vähän lisää, kunnes vastassa on hyvin eläimellinen meno. Tekokoivut ja täytetyt eläimet, joissa voi haistaa turkin hajun, saavat tuntemaan, että olisi oikeasti tallustelemassa talvisessa metsässä. Tämä kerros on varmasti mieluisin lapsille, sillä vastassa on niin hirviä, susia kuin lopuksi valtava, ehkä jopa vähän pelottava mammuttikin. Korviin kantautuu lasten iloiset huudahdukset: "Äiti katso, susi!" Vaikka eläimet ovat täytettyjä, on niistä saatu eloisan näköisiä erilaisilla ilmeillä ja asennoilla. Kyseisessä kerroksessa on myös jännittävä neandertalinihmisten luola, missä on todella pimeää, vain tekonuotio valaisemassa luolaa ja ihmisiä.  
 

                                     


  Seuraavaan kerrokseen kävellessä valaistus himmenee ja nenään tuoksahtaa voimakas puun tuoksu. Kerros on omistettu kulttuurihistorialliselle näyttelylle, joka on varmasti mieluisa etenkin historioitsijoille, koska se käsittelee muun muassa ensimmäisä maailmansotaa ja Suomea 1900-luvulla. Kerroksessa on nähtävissä vanhanaikaisia tavaroita. Kohokohta kerroksessa on aito savutupa. Tuossa puisessa, hämärässä tuvassa voi eläytyä sadan vuoden takaiseen tunnelmaan.  

Ylimmässä kerroksessa on vanhanaikainen kahvikauppa, jossa on esimerkiksi vanhoja kahvipeltipurkkeja, vanhanaikainen vaaka ja lakritsipeltipurkkeja. Kyseinen kauppa toimi Kuopiossa 1930- luvulla ja oli Karvosen omistama. Kauppa ja muut ylimmässä kerroksessa nähtävät asiat ovat osa tuoreempaa kulttuurihistoriaa.  
 


 Museossa voi hyvinkin vierähtää muutama tunti, sillä mielenkiintoisia, tutkimisen arvoisia asioita on todella montaa eri lajia. Museossa on myös museokauppa, josta löytyy hyviä esineitä niin tuliaisiksi kuin vaikka vaan kotiin vietäväksi.  

Kun aika koittaa ja on aika lähteä museosta, on vastassa taas ystävällinen työntekijä, joka sanoo: "Kiitos ja hei hei!" 


Petra Miettinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti