maanantai 5. tammikuuta 2015

Kaikki Kivestä vai kaikki kaikesta?
Kuopion kaupunginteatterin uusi näytelmä Kaikki Kivestä on Petteri Summasen ohjaama ja käsikirjoittama näytelmä, joka tulkitsee Aleksis Kiven elämää uudesta näkökulmasta
Näytelmä etenee periaatteessa kronologisesti Kiven lapsuudesta kuolemaan, mutta käytännössä juonesta poikkeavat kohdat hämärtävät tarinan kulkua. Paikoin näytelmä eteneekin lähinnä sekasortoisesti, lähes absurdisti. Oliko sen toisaalta edes tarkoitus edetä selkeästi?

Ansiokasta näytelmässä ovat vahva intertekstuaalisuus ja tietynlainen fanifiktio. Erilaisia tyylejä yhdistellään rohkeasti ja Kiven elämänvaiheita lähdettään kehittelemään ja keksimään. Vastakkainasettelut esimerkiksi Agricolan ”kehittämästä” kielestä naurattavat mutta jäävät toisaalta mietityttämään. Myös teoksen kieli on ansiokasta. Eri ryhmät on saatu vaikuttamaan aidoilta oikeilla kielityyleillä.

Ensimmäinen puoliaika on näytelmän parasta aikaa – komedian kepeys ja leikittelevyys onnistuvat naurattamaan. Toinen puoliaika vaikuttaa sen sijaan enemmän moraalisaarnalta – kepeys on kadonnut ja hahmot alkavat kyllästyttää.

En ole aivan vakuuttunut, että näytelmän aihe todella on Aleksis Kivi. Enemmänkin vaikuttaa, että Kivi on päähenkilö ja kertoja, joka kuljettaa katsojaa läpi suomalaisen yhteiskunnan kehityksen nykyaikaan asti. Näytelmän loppuosassa tartutaankin ajankohtaisiin ongelmiin.Vaikka näytelmän juoni on hajanainen – jos sitä edes oli – ja Kiven rooli jää hämäräksi, on esitys komedia ja sellaisena toimiva.

Tom-Henrik SirviöOpiskelijoiden kommentteja näytelmästä:Lavatekniikka huippuluokkaa, lisätehosteet ja valotekniikka vakuuttivat katsojat. Antti Launosen roolisuoritus loistava, yllätti näyttelijän taidoillaan verrattuna Salattuihin elämiin. (Nelli Väätäinen, Hilla Siikavirta)

Juonesta ei aina oikein saanut kiinni, välillä hauska, sekava, hyvä lavatekniikka ja näyttelijät olivat ammattitaitoisia. (Viljami Kauhanen, Elsa Ruohonen)

Näytelmä oli kaiken kaikkiaan hyvä, tylsästä aiheesta oli saatu mielenkiintoinen huumorilla. Oli hauskaa, että entinen "salkkarinäyttelijä" haukkui Salkkareita. (Kia Saarela, Anna-Liina Torvinen)

Hieman sekava, mutta erittäin hauska. Lavasteet olivat upeat ja niitä käytettiin todella monipuolisesti ja kekseliäästi. Vanhaa ja uutta yhdisteltiin sujuvasti. (Jere Jäntti ja Milla Karttunen)

Hauska, mutta melko sekava. Lavasteet olivat upeat (Joni Myllys ja Julius Kuparinen)

Tarina oli hauska, vaikka olikin hieman sekava. Näyttelijöiden suoritukset olivat loistavia ja lavasteet olivat vaikuttavia. (Emma-Liisa Lappalainen, Essi Toroi)

Lavasteet ja lavatekniikka hienoa. Ei liikaa eikä liian vähän. Huumoria käyttämällä pitkäkestoista näytelmää jaksoi seurata alusta loppuun. Näyttelijät todella lahjakkaita ja rooliinsa kunnolla eläytyneitä. Antti Launosen puolen vuoden ”kisadieetti” ja voimapainotteinen treenaus näkyivät lavalla, hienoa! (Johanna Kaunisto)

Paljon hauskoja kohtauksia, jotka naurattivat. Kokonaisuus yhdessä oli hieman sekava. Hieno lavatekniikka. (Sara Lempinen)

Mukavan rento ja hauska esitys, joka välillä oli hieman sekava, mutta kuitenkin oikein hyvin esitetty ja lavatekniikkaa hyvin hyödyntävä esitys. (Aleksi Pöyhönen)

Esitys oli viihdyttävä ja osittain huumorilla höystetty. Esitys ei ollut liian pitkä ja sitä jaksoi seurata loppuun asti. Jotkin kohtauksista olivat ihan osuvia ja välillä oikeasti hauskoja. (Anttu Puruskainen, Ari-Pekka Moilanen) 

Ennakkoluuloja ja olettamuksia ei juuri ollut, mutta näytös oli positiivinen yllätys. Huumoria ja ”meininkiä” oli sopivasti, mutta itse Kiveä ei kuitenkaan unohdettu tarinasta. Hyvin taiteellinen ja pohtiva näytös, joka jätti hymyn huulille. (Petri Korhonen)

Huolellinen ennakkoperehtyminen Aleksis Kiven elämään olisi tarpeen, jotta monimutkaisessa juonessa pysyy mukana. Hauska modernisoitu versio Kiven tarinasta. Näyttelijät todella ammattitaitoisia, minkä seurauksena teatterielämys oli kaiken kaikkiaan varsin viihdyttävä. (Meri Seppänen, Emma Musakka)

Päällimmäisenä jäivät mieleen mielenkiintoinen, piristävän erilainen tulkinta Kivestä sekä erityisesti upea valotekniikka. Näyttelijöiden suoritukset sekä Summasen, jonka tyylistä en yleensä välitä pahemmin, työ ylittivät odotukset roimasti. Osa näytelmän kohtauksista tuntui hieman pakotetulta täytteeltä, ja loppukohtauksen olisi mielestäni voinut toteuttaa huomattavasti paremminkin, mutta myös todella hyviä, hauskasti ja älykkäästi rakennettuja kohtauksia oli runsaasti. Kokonaisuudessaan näytelmä oli hyvin viihdyttävä sekä yllättävän syvällinen ja pohdiskeleva. (Emelie Hamberg)

Näytelmä oli hyvä oppitunti Aleksis Kivestä ja hänen elämästään. Välijuonnot ja nykyajan yhteiskunnan mukaanotto teki näytelmästä mielenkiintoisen. (Ilona Kylmälä)

Näytelmä oli mielenkiintoinen. Oli hyvä, että siinä oli paljon huumoria ja sketsejä. Mielenkiintoista oli se, kuinka Kivi ja hänen hahmonsa toimivat yhdessä samassa näytelmässä. Yhtenäisempi juoni olisi ollut hyvä lisäys. (Josefiina Pitkänen)

Näytelmän ensimmäinen puoliaika oli todella hauska. Kohtaukset olivat kuin sketsejä toisensa perään. Suurin osa noista sketseistä sai nauramaan, mutta jotkin näistä olivat tylsiä ja liian teennäiseksi tehtyjä. Näyttelijät onnistuivat rooleissaan hyvin ja kokonaisuus oli todella onnistunut, myös lavasteet olivat todella näyttävät. (Henri Ronkanen)

Näytelmä oli erittäin kaksijakoinen kokemus.  Ensimmäinen puoliaika onnistui loistavasti, sketsit olivat selkeämpiä ja hauskempia. Toinen puoliaika tuotti pettymyksen, sillä mielestäni punainen lanka hieman katosi ja näytelmästä tuli vain irtonainen vitsikavalkadi. Näyttelijät, varsinkin Aleksis Kiven näyttelijä, onnistuivat hyvin. Uuden teatterin lavasteet olivat hienot. (Santtu Pirskanen)

Näytelmän oli kaikin puolin hauska ja viihdyttävä ja sitä jaksoi seurata. Toinen puoliaika ei ollut niin viihdyttävä kuin ensimmäinen, mutta hyvä sekin. Näyttelijät olivat hyviä, varsinkin Aleksis Kiven näyttelijä. (Charaf Oubbad)

Esitys oli mielenkiintoinen sekä viihdyttävä, ajankulku näytelmässä oli hieman sekavaa loppua kohden. Näytelmässä olevat kohtaukset oli hyvin sovellettu huumorin sekä nykypäivän kulttuurin kanssa. Omasta mielestäni näytelmän paras näyttelijä oli Aleksis Kiven alter-ego Tapio Ykkönen (Mikael Toskala)

Tykkäsin näytelmästä kun mietitään koko näytöstä. Välillä oli hieman tylsiä hetkiä, mutta hyvä ja viihdyttävä kokonaisuus. Näyttelijöiden taidot olivat positiivinen yllätys. (Petri Rissanen)

Näytelmä ei oikein ollut mieleiseni. Näyttelijöistä jäi yllättävän positiivinen kuva, mutta siihenkin osioon olisin vielä kaivannut jotain. Vaikka näytelmän ajatus oli hyvä, olisi se silti kaivannut jonkin yhtenäisemmän juonen pitämään yksittäisiä tapahtumia paremmin kasassa. Näytelmän alku oli vielä ihan viihdyttävää katseltavaa, mutta loppua kohti tuntui, että tapahtumat alkoivat hieman toistaa itseään. (Johanna Laitinen)

Nimen perusteella ajattelin esitystä enemmän asiallisemmaksi, mutta ilokseni sain huomata, että esitys sisälsi myös huumoria. Näytelmä oli kokonaisuudessaan ihan viihdyttävä. Loppu jäi hiukan ehkä vaivaamaan. (Katariina Korhonen)

Näytelmä oli mielenkiintoinen ja huumorilla höystetty, mutta tarinan kulku oli mielestäni liian sekava. Pienet tapahtumat olisi voinut jollain tapaa yhdistää yhtenäisemmäksi tarinaksi, jolloin juonessa olisi pysynyt paremmin mukana. Näyttelijöiden suoritukset olivat kuitenkin hyviä. (Tuulia Järvenpää)

Odotin näytelmän olevan erittäin tylsä, mutta mieleni muuttui sinä hetkenä kun näyttämön verhot nousivat. Juoni oli hankalasti seurattavissa. Lavastus ja valaistus oli toteutettu erittäin hyvin. (Sampo Pitkänen)

En tykännyt näytelmästä, mutta se oli parempi kuitenkin kuin odotin. Hyvää siinä oli huumori, vaikka tosi hyviä vitsejä oli vähän .Hyvää oli myös erittäin hieno lavastus ja se, miten hyvin taustat aina vaihtuivat.  Huonointa oli se, että se oli tosi epäselvä , kun siinä ei ollut kunnon juonta. Kiven elämä aiheena ei yleensäkään ole mielestäni kovin kiinnostava. (Roosa Lietkari)

Mielestäni Kaikki Kivestä –näytelmä oli humoristinen, lavastus ja valot olivat hienot. Ensimmäinen puoliaika oli todella hyvä, mutta toisesta puoliajasta en pitänyt. En ymmärtänyt sen modernia näkökulmaa niin hyvin.  Aleksis Kiven elämä kuitenkin oli mielenkiintoinen aihe. (Roosa Kilpeläinen)

Näytelmä yllätti positiivisesti näyttelijöiden osalta. Näyttelijät olivat taitavia ja hahmot hauskoja. Sketsimuotoinen esitystapa oli virkistävän erilainen. Aleksis Kiven elämäntarina jäi hiukan epäselväksi, jos ei ennestään tuntenut hänen historiaansa. (Milla Flink)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti