torstai 8. tammikuuta 2015

Aina on lupa välittää - koulumme korosti sitä joulukuisella tempauksellaan
Koulullamme vietettiin joulukuussa Lupa välittää -viikkoa, joka on Ylen ja Punaisen Ristin järjestämä hanke, jossa on ideana tuoda nuoria ja vanhuksia yhteen jakamaan tarinoitaan, viettämään aikaa ja tutustumaan toisen sukupolven elämään. Varsinkin näin joulun alla haluttiin korostaa, ettei kenenkään kuulu olla yksin, ja siksi jokainen voi tehdä pienen eleen auttaakseen ja ilahduttaakseen toisiaan.  Varsinkin meidän tulisi muistaa vanhuksia, jotka voivat kokea olonsa yksinäiseksi. 

Meidän koulullamme oppilaskunta järjesti viikon tutorien avustuksella. Viikosta tiedotettiin Kaupunkilehdessä ja vanhainkoteihin oltiin suoraan yhteydessä. Lähitalojen asukkaille tarjottiin mahdollisuus saada koululta joku hakijaksi. Koulumme oppilaille viikko tarjosi tietoa enemmän koulukiusaamisen näkökulmasta, sillä maanantaina järjestettiin ykkösille salitilaisuus , jossa oppilaskunnan jäsen kertoi koulukiusaamisesta, käyttäytymisestä, opiskelurauhasta ja viikon ohjelmasta. Toisin sanottuna ylipäätään asioista, joista tämän ikäisten kuuluu välittää. 


Vanhuksille viikko taas alkoi tiistaina, jolloin oikeastaan heitä ei ollenkaan koulun käytävillä näkynyt, mutta askartelupajassa vahtimestarin entisissä tiloissa kävi kymmenkunta henkilöä vierailemassa. Siellä askarreltiin joulukortteja ja juteltiin mukavia. Vanhukset kertoivat, millaista oli olla nuori siihen aikaan ja nuoret taas kertoivat nykypäivän elämästään. Vanhuksilla oli myös mahdollisuus kierrellä tunneilla katsomassa opetusta.

Keskiviikkona ohjelmassa oli jumppaa. Koulun saliimme saapui vain yksi henkilö liikkumaan, joten hän sai sitten yksityistä laatuaikaa nuorten kanssa. Hänelle jumppa oli varmasti antoisa, mutta olisimme toivoneet, että enemmänkin osallistujia olisi ollut, jumppa nimittäin oli rauhallista ja kaikki olisivat pysyneet mukana. Torstaina tarjottiin mahdollisuutta leipomiseen ja luokissa kiertelyyn.

Perjantaina vietimme itsenäisyyspäivän juhlaa kahdessa erässä. Molempiin olivat vanhuksetkin tervetulleita. Joitakin heistä tuli paikalle seuraamaan juhlaa. Heille juhla oli varmasti antoisa, koska itsenäisyyspäivä on niin tärkeä, yhteislauluna oli tietenkin Maamme-laulu ja puhujana oli eläkkeellä oleva Savon Sanomien artikkelitoimittaja Seppo Kononen, jonka vanhemmat ihmiset varmasti muistavat. Lisäksi oli musiikkiryhmien lauluesityksiä, joita on aina mukava kuunnella. 

Lauluesityksistä vanhukset saivat nauttia vielä seuraavallakin viikolla, sillä koulumme musiikinryhmät lähtivät vierailuille neljään vanhainkotiin. He esittivät lauluja, tansseja ja tarinoita,
 sekä veivät joulukortteja, joita lukivat ääneen. Kortit oli kirjoitettu koulussa ryhmänohjauksessa ja eri opettajien tunneilla. Kirjoitettuja kortteja lähetettiin myös muihin vanhainkoteihin, että vanhukset saisivat edes yhden joulukortin piristämään jouluaan.

 
Lupa välittää -kampanjaan osallistuminen oli koulullemme - ja koko Suomelle - vasta ensimmäinen kerta, joten siitä johtuen vanhuksia oli niin vähän, eikä heitä näkynyt käytäväkuvassa. Viikon toiminta oli siis uutta niin vanhuksille kuin opiskelijoillekin, mutta toivottavasti tästä tulisi jokavuotinen perinne, jolloin se tulisi myös tutummaksi ja osallistujia olisi enemmän. Viikko oli mukava kuitenkin heille, jotka siihen osallistuivat jollakin tapaa.


Noora Leinonen
                                                                                

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti