perjantai 21. marraskuuta 2014

Amnestyn kirjemaraton - kirjeiden voimalla parempi maailma
Marraskuisena keskiviikkona koulullamme oli vierailulla Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson ja kuopiolaisia Amnestyn nuoria. Johanssonin pitämän mielenkiintoisen tunnin jälkeen siirryimme takaisin luokkiimme, mutta yhteiskuntaopin ykköskurssilaisilla oli hieman erilaista ohjelmaa tiedossa. Amnestyn Kuopion paikallisjärjestön nuoret olivat pitämässä meille Kirjemaratonia.

Amnesty järjestää vuosittain Kirjemaratonin pääasiassa kouluissa, mutta siihen saa osallistua kuka tahansa, missä tahansa. Kirjemaratonin ajatuksena on opettaa koululaisille vaikutuskeinoja ihmisoikeusasioissa ja kirjoittaa vetoomus valitusta aiheesta. Tänä vuonna oppilaat voivat valita, kirjoittavatko kidutetuksi joutuneen, kuolemaantuomitun Moses Akatugban vai seksuaali- ja lisääntymisterveysloukkausten kohteeksi joutuneiden Mkhondon naisten ja tyttöjen puolesta. Kirjemaratonin kirje kirjoitettiin englanniksi ja se osoitettiin puolustettavan asiaa hoitavalle viranomaiselle.
Viime vuonna Kirjemaratonin aikana ihmiset 143 maassa lähettivät yhteensä yli 2 miljoonaa viestiä ihmisoikeuksien puolesta. Esimerkiksi Ruotsissa 30 000 ihmistä kirjoitti yhteensä liki 154 000 viestiä. Sloveniassa lähetettiin lähes 14 000 viestiä, joista yli 8 000 oli kirjoitettu kouluissa. Portugalissa 122 koulua osallistui koulujen kirjemaratoniin. Kirjemaratonin saavutukset olivat huikeat: maailmanlaajuinen kirjemaraton johti kolmen mielipidevangin vapauttamiseen.

Tunnin aikana kävimme vapaaehtoisten johdolla läpi ihmisoikeuksia ja pohdimme, mitkä ihmisoikeuden ovat juuri meille tärkeitä. Kun tunnin lopussa kirjoitimme kirjeet, pääsimme miettimään, miten oikeastaan suhtaudumme ihmisoikeuksiin ja onko tärkeää, että ihmisoikeuksista pidetään kiinni. Tietenkin on.

Siiri Innanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti