maanantai 17. marraskuuta 2014

Abeille tukuittain vaihtoehtoja ja esitteitä 
Itä-Suomen yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu järjestävät joka vuosi abipäivän yliopiston ja ammattikorkeakoulun tiloissa. Sinne meidänkin koulun abit suunnistivat marraskuisena maanantaiaamuna yhdeksän aikaan. Eri koulutusaloilla oli esittelykojuja pitkin käytävää ja ihmisiä tungeksi kaikkialla. Kojuilta sai alan esitteitä, kyniä, huulirasvoja, sipsejä, sateenvarjoja ja vaikka mitä, mutta tietenkin myös karkkeja. Jotkin alat olivat varustautuneet alaan kuuluvalla tarjottavalla, kuten hammaslääketieteen opiskelijat hammasharjoilla, ravitsemustieteen mandariineilla ja sairaanhoitajat laastareilla. Kaikkialta sai takuulla ainakin esitteen, joko pienen lappusen tai kokonaisen vihkon.

Kojuilla oli muutenkin aloihin liittyvä nähtävää ja kokeiltavaa, jotka saivat eniten kiinnostuneita tulemaan paikalle. Yhdessä pisteessä sai laittaa pallon tippumaan alas tikkutaulua pitkin ja tuloksena tuli ylioppilaskirjoitusten arvosana, tulokset noudattivat samaa normaalijakaumaa kuin kirjoituksissakin. Toisella paikalla piti koota palasista H-kirjain. Oveluutena oli kolmiulotteisuus, joten pieni vihje oli tarpeen, mutta lopulta ratkaisu löytyi. Kolmannessa oli esillä 3D-printteri, joka teki massasta jotakin hahmoa. Yhdestä taas löytyi selkäranka ja ihmisen muita kehonosia tai elimiä.

Kaikilla kojuilla yritettiin tietenkin saada abeja hakemaan sinne ja alasta kerrottiin innokkaasti paljon tietoa ja kysymyksiin vastailtiin. Lisäksi jokaisella alalla oli oma tai toisen alan kanssa pidetty varsinainen esittely jossakin luentosalissa. Näissä neljänkymmenenviiden minuutin esittelyissä sai tarkempaa tietoa itseään kiinnostavasta alasta ja mahdollisuuden kysyä mieltä askarruttavat asiat. Monessa esittelyssä oli opiskelija kertomassa alasta, koska silloin saa opiskelijan näkökulman ja kokemukset asiaan, joten tieto uppoaa paremmin. Valitettavasti kahdeksan eri alaa oli yhtä aikaa esittelyssä, joten täytyi valita eniten kiinnostava, jos olisi ollut monta hyvää vaihtoehtoa. Abien täytyi myös siirtyä rakennuksesta toiseen esittelyjen paikan mukaan, mutta onneksi alue on niin yksinkertainen, ettei voinut eksyä.

Kahden esittelyn jälkeen oli ruokailu. Jonot olivat vielä pidemmät kuin ensimmäisessä ruokailuvuorossa meidän lukiollamme, joten siinä sitten odoteltiin. Ruokalasta oli nätti näkymä pienelle lammelle ja ruoka oli hyvää. Sen jälkeen vain täydellä mahalla jatkettiin kiertelyä ja kuunneltiin esittelyjä. Jäljellä oli vielä kaksi kahdeksan vaihtoehdon aikaa esittelyille. Jokaisen täytyi käydä vähintään kahdessa esittelyssä, mutta monia kiinnosti useampikin.

Heti kahdelta viimeisten esittelyjen jälkeen käytäviltä alettiin kerätä kojuja pois ja viimeiset karkit kaadettiin onnekkaiden abien laukkuihin. Osalle päivästä oli varmasti paljon hyötyä myös muuten kuin lahjuksien saamisessa. Se saattoi vahvistaa aikaisempaa suunnitelmaa tai antaa ideaa tietämättömyyden tilalle. Toisille avautui lisää vaihtoehtoja ja varasuunnitelmia. Joku taas mahdollisesti meni vielä enemmän sekaisin ja hukkui vaihtoehtojen paljouteen, mutta varmasti kaikki saivat edes hiukan lisää infoa. Ajattelemaan päivä ainakin pisti, jos yhtään jatkosuunnitelmat kiinnostavat, kuten kaikkia takuulla kiinnostaa.

Noora Leinonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti