torstai 28. elokuuta 2014

Monta mahdollisuutta vaikuttaa


Kakkoskerroksen käytävällä on korkeita mainostelineitä, joissa on eri yhdistysten logoja. Pöytiä on asetettu niiden viereen, ja tuntemattomia henkilöitä istuu pöytien takana. Kiinnostuneet oppilaat kiertelevät pisteeltä toiselle keräten esitelappusia mukaansa. On oppilaskunnan hallituksen järjestämä Vaikuttamispäivä, joka on tuonut muun muassa Amnestyn, sosiaalidemokraattien, seurakunnan ja partion henkilöitä koulullemme esittelemään toimintaansa.

 Hetken kuluttua ihmisiä alkaa virrata saliin, missä alkaa päivän ensimmäinen infotilaisuus. EYP:stä eli Euroopan nuorten parlamentista ovat kertomassa Zamzam Elmi ja Rebecca Kiiski. He näyttävät selkeän diaesityksen avulla, kuinka EYP toimii ja kuinka toimintaan pääsee mukaan. EYP:n ideana on saada nuoret yhteiskunnallisesti aktiiviseksi. Toiminnan ytimenä ovat kokoukset, joissa keskustellaan senhetkisistä yhteiskunnallisista kysymyksistä. Niitä järjestetään niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaakin, ja niissä pääsee tapaamaan uusia ihmisiä, harjoittamaan kielitaitoaan ja ryhmätyöskentelyään. Tilaisuuksissa jokainen saa mahdollisuuden tuoda mielipiteitään julki, joten mikä olisikaan kätevämpi keino päästä vaikuttamaan ja samalla matkustelemaan. Loka-marraskuussa kokouksia järjestetään Suomessa neljä, joista lähin on Savonlinnassa 31.10.

                     
 Käytävällä pöytien kuhina hiljenee aina, kun tunnit alkavat, mutta välitunneilla taas on vilkkaampaa. Fressin pisteellä on pitkin päivää käynyt opiskelijoita, jotka ovat katsoneet, mitä tietoa siellä on tarjolla. Kuntosalitoimintahan ei ole periaatteessa vaikuttamista, mutta pistettä esittelevää miestä jututtaessani hän sanoo liikunnan olevan vaikuttamista hyvinvointiin, terveyteen ja periaatteessa toisten mielipiteisiinkin, sillä kuntosalilla käyminen on sosiaalinen harrastus ja keskustellessa vaikutetaan aina muihin ihmisiin. Fressin pisteen tavoitteena on tehdä kuntosalia tutuksi ja kertoa sen avoimien ovien viikonlopusta.


Sosiaalidemokraateilla ja Keskustanuorilla on salissa yhteinen poliittisen vaikuttamisen info. Molemmilta puolueilta on koulullamme eduskuntavaaliehdokas, joka tietenkin esittelee itsensä mahdollisille äänestäjille. Ehdokkaat kiertelevät myös luokissa oppituntien aikana. Kierroksellaan he saavat kontaktia opiskelijoihin ja täten pyrkivät vähentämään kuilua nuorten ja poliittisten vaikuttajien välillä. Keskustanuorten pisteellä Sallamaarit Markkanen kertoo, että opiskelijoita on käynyt juttelemassa ja he ovat saaneet hyviä keskusteluja aikaan. Monet ovat käyneet vähintään hakemassa ilmaisia karkkeja ja kondomeja.  Kyniäkin sai poimia mukaansa puolueiden tiskeiltä – omani nappasin juuri hetkeä aiemmin hajonneen tilalle sosiaalidemokraattien pisteeltä. Keskustanuoret haluaa kertoa toiminnastaan ja erityisesti houkutella nuoria 9. syyskuuta järjestettävän Uusien iltaan, jossa pääsee tutustumaan suoraan jäseniin, keskustelemaan tarkemmin kaikesta ja saamaan toki ilmaista ruokaa.

                      Myös Tyttöjen Talo ja Herrax-yhdistys yrittävät saada toimintaansa tunnetuksi ja etsiä toimintaan ideoita nuorilta. Heidän pisteellänsä on esitteitä ja esimerkiksi kamera kertomassa erilaisista harrastemahdollisuuksista, lisäksi salin infotilaisuus esittelee toimintaa tarkemmin. Molemmat ovat Setlementti Puijola ry:n alaisuudessa toimivia järjestöjä, joista toinen on suunnattu tytöille ja toinen pojille. Ne järjestävät iltatapaamisia, harrastuksia, yksilötoimintaa sekä avointa yhteisöllistä toimintaa, joiden parissa voi keskustella luotettavien aikuisten kanssa mistä haluaa ja tavata muita samanikäisiä henkilöitä. Jokainen pääsee itse vaikuttamaan tapahtumiin. Herrax on kuitenkin näistä kahdesta uudempi ja vasta aloittelemassa toimintaansa. 

                      Eniten porukkaa kerääntyy saliin Suomen Lukiolaisten Liiton infoon, joka on erittäin hyödyllinen lukiolaiselle: esittelystä saa tietoa liittoon kuulumisen eduista. Liiton toimintaakin esitellään kattavasti, sillä se järjestää valtakunnallisia tapahtumia, joissa pääsee itse vaikuttamaan asioihin. Myöhemmin päivällä salissa esittelee toimintaansa Varusmiesliitto, jonka ajankohdan monet laittoivat kalenteriinsa heti Vaikuttamispäivän aikataulusta kuultuaan.

Iltapäivällä järjestöt alkavat kerätä tavaroitaan pois, opiskelijat jatkavat normaalia koulupäiväänsä ja käytävä avartuu ja hiljenee normaaliin puheensorinaan. Tällainen päivä antaa oivan mahdollisuuden tutustua vaikuttamisen keinoihin. Jokaiselle nimittäin löytyy siihen varmasti sopiva järjestö tai yhteisö. Vaikka ei toimintaan tarkemmin kuitenkaan lähtisi, esittelyt avaavat joka tapauksessa uusia näkökulmia ja lisäävät tietoisuutta. On mukava, että oppilaskunnan hallitus jaksoi soitella ja pyytää monipuolisesti järjestöjä paikalle.
                     

Noora Leinonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti